Probioticum dat speciaal ontwikkeld is voor post- en sierduiven, kooi- en volièrevogels, parkieten, papegaaien, ara’s, lori’s, fazantachtigen en watervogels.

 

Het product is ontstaan door een samenwerking tussen nutritionisten en dierenartsen.

 

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die een positieve uitwerking hebben op hun gastheer, door de balans in de darmen optimaal te houden.

Het maag-darmkanaal van vogels worden vanaf dat ze uit het ei komen gekoloniseerd door een grote hoeveelheid verschillende bacteriën (de darmflora). Deze vormen een evenwicht in het lichaam.

Stress, zoals een veranderde leefomgeving of gebruik van antibiotica kan dit evenwicht verstoren. Hierdoor kunnen ziekteverwekkende bacteriën (pathogenen) zich gaan vermenigvuldigen en de darm overgroeien.

Soms is het van buiten niet te zien dat er schadelijke bacteriën in de darmen problemen veroorzaken. De enige verschijnselen zijn bijvoorbeeld een verminderde prestatie bij de wedstrijdvlucht, een wat minder optimaal verenkleed of tegenvallende broedresultaten.

Probiotica kunnen onder stressvolle omstandigheden helpen om de balans in de darmen te bewaren, waardoor pathogenen minder kans krijgen.

 

Hoe werkt het?

De bacteriën in de probiotica zijn gekozen vanwege hun vermogen de groei van ziekteverwekkende bacteriën af te remmen.

Dit gebeurt op verschillende manieren. Een groot deel van de bacteriën in Topet Entero®202 zijn melkzuurproducerende bacteriën. Deze zorgen ervoor dat het milieu waarin ze leven zuurder wordt. Veel pathogenen zullen hier minder goed in groeien. De uitgekozen probiotische bacteriën voelen zich hier juist prima, en zullen dus wel overleven.

Naast de zuurproductie waardoor de groei van pathogenen geremd wordt, worden er ook andere stoffen gevormd door de probiotische bacteriën, ook deze remmen de groei van pathogenen. 

 

Waardoor onderscheidt Topet Entero® 202 zich?

Topet Entero® 202 is een multispecies probioticum. Het bevat meerdere soorten en meerdere stammen van bacteriën.

Deze specifieke bacteriën zijn zorgvuldig gekozen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de unieke samenstelling van de normale darmflora van vogels.

Een multispecies probioticum heeft verschillende voordelen boven probiotica die slechts één soort bacterie bevat. Een combinatie van verschillende probiotische bacteriën geeft een extra goede mogelijkheid tot het koloniseren van de darm. Ook hebben de verschillende bacteriën een gunstige invloed op elkaars overleving.

In Entero®202 zitten 6 verschillende bacteriën, ieder hiervan heeft zijn waarde in het remmen van bepaalde ziekteverwekkers.

Uit onderzoek blijkt dat deze specifieke combinatie de groei remt van onder andere E. Coli, Streptococcen, Klebsiella, Salmonella, Candida en Pseudomonas. Dit zijn allen bekende ziekteverwekkers bij vogels.

 

Naast deze voordelen van de zorgvuldig uitgekozen samenstelling, heeft Topet Entero®202 bovendien nog een uniek kenmerk.

Aan de probiotische bacteriestammen is een speciale mineralenmix toegevoegd. Deze zorgt voor een verhoogde activiteit van de probiotische bacteriën.

Topet Entero® 202 is een product in poedervorm wat bestaat uit gevriesdroogde bacteriën. Zij zullen weer geactiveerd worden als zij in contact komen met water. De mineralen mix zorgt ervoor dat dit sneller gebeurt. Dit is gemeten door te zien hoe snel de bacteriën de zuurgraad kunnen verlagen. Met gebruik van de mineralenmix bleek dit sneller en effectiever te verlopen.

Op deze manier heeft Topet Entero®202 zowel een grote hoeveelheid en variatie, als ook een grote activiteit van zijn probiotische bacteriën per gram product.

 

 Wat kunt u verwachten bij het gebruik van Topet Entero®202?

·         Betere groei

·         Betere showconditie

·         Beter vliegvermogen

·         Groter aantal uitgevlogen jongen per nest, en minder uitval na het uitvliegen

·         Minder bacteriële infecties, en hierdoor minder antibioticagebruik

·         Beter herstellend vermogen na ziekte

 Samenstelling:

·         Bifidobacterium animalis

·         Bifidobacterium lactis

·         Enterococcus faecium

·         Lactobacillus casei

·         Lactobacillus plantarum

·         Lactobacillus salivarius

Totale kiemgetal minimaal 1*108 bacteriën per gram 

Toediening

Dagelijks toedienen door drinkwater of vochtig (ei)voer. Dagelijks verversen.

1 tot 3 gram per liter drinkwater.
6 gram per kg voer. 

Bijwerkingen

Geen

Contra-indicaties

·         Niet droog gebruiken
 

·         Niet gebruiken bij acuut zieke dieren 

Houdbaarheid

Op kamertemperatuur bewaren. Samenstelling en levensvatbaarheid van de bacteriën is gegarandeerd tot houdbaarheidsdatum zoals vermeld op etiket.

 

Dit is overgenomen na mondelinge toezegging van vogelbenodigheden Van Der Veen